Po revoluci se k nám dostala spousta věcí, na které jsme nebyli buď zvyklí, nebo které pro nás byly zcela nové. I když drobné pohoštění u sledování televize nebylo nic výjimečného, většinou se scházela celá rodina, a tak k této rodinné sešlosti maminky a babičky připravovaly různé studené mísy, chlebíčky či jednohubky. Doba se mění a tyto domácí dobroty vystřídaly brambůrky a chipsy. I když víme, že nejsou zrovna nejzdravější a jsou hodně kalorické, přesto je milujeme. Příchutí je tolik, že musí uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka a mlsouna. Pít k nim můžete cokoliv a ani oslavy se bez nich neobejdou.
Dáte si chipsy nebo brambůrky?
Ač na první pohled u nich žádnou rozlišnost nenajdete, přeci jen se liší . Surovina je zde stejná, tou jsou brambory. Rozdílný je ale způsob jejich přípravy. V obou případech to bez smažení nejde. Chipsy projdou procesem, ve kterém se ponoří do horké vody, běžná chuť brambor je pak minimální a je zde prostor pro ochucování, proto mají chipsy nespočet i netradičních příchutí.
Na klasické české brambůrky, na které jsme u nás byli léta zvyklí, se používá pouze voda studená. Připravovat se musí pouze z odrůd k tomu určených. Tenké plátky se po řádném osušení smaží. K jejich krájení slouží speciální stroj s ostrými noži.
Smažení není tou nejzdravější variantou úpravy jídla, ale prostě nám chutná. Trochu si občas zahřešit přeci jen můžeme. Odborníci na výživu dokonce zjistili, že náš řepkový olej je o něco zdravější než tolik propagovaný olej olivový. I soli najdete v brambůrkách či chipsech méně, což je určitě dobrá zpráva.
Každý malý lupínek prochází přísnou kontrolou, než jde do prodeje a poté následně na stůl zákazníkovi. S nepovedenými kousky se v zakoupeném sáčku opravdu neshledáte.