Křupavé pokušení


Po revoluci se k nám dostala spousta věcí, na které jsme nebyli buď zvyklí, nebo které pro nás byly zcela nové. I když drobné pohoštění u sledování televize nebylo nic výjimečného, většinou se scházela celá rodina, a tak k této rodinné sešlosti maminky a babičky připravovaly různé studené mísy, chlebíčky či jednohubky. Doba se mění a tyto domácí dobroty vystřídaly brambůrky a chipsy. I když víme, že nejsou zrovna nejzdravější a jsou hodně kalorické, přesto je milujeme. Příchutí je tolik, že musí uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka a mlsouna. Pít k nim můžete cokoliv a ani oslavy se bez nich neobejdou.

bramborové lupínky

Dáte si chipsy nebo brambůrky?

Ač na první pohled u nich žádnou rozlišnost nenajdete, přeci jen se liší . Surovina je zde stejná, tou jsou brambory. Rozdílný je ale způsob jejich přípravy. V obou případech to bez smažení nejde. Chipsy projdou procesem, ve kterém se ponoří do horké vody, běžná chuť brambor je pak minimální a je zde prostor pro ochucování, proto mají chipsy nespočet i netradičních příchutí.

Na klasické české brambůrky, na které jsme u nás byli léta zvyklí, se používá pouze voda studená. Připravovat se musí pouze z odrůd k tomu určených. Tenké plátky se po řádném osušení smaží. K jejich krájení slouží speciální stroj s ostrými noži.
feferonka na chipsech

Smažení není tou nejzdravější variantou úpravy jídla, ale prostě nám chutná. Trochu si občas zahřešit přeci jen můžeme. Odborníci na výživu dokonce zjistili, že náš řepkový olej je o něco zdravější než tolik propagovaný olej olivový. I soli najdete v brambůrkách či chipsech méně, což je určitě dobrá zpráva.


Každý malý lupínek prochází přísnou kontrolou, než jde do prodeje a poté následně na stůl zákazníkovi. S nepovedenými kousky se v zakoupeném sáčku opravdu neshledáte.


Close