Jak využívat březový cukr

Pokukujete v obchodech se zdravou výživou po přírodních sladidlech a zaujal vás březový cukr? Zkusíme vám přiblížit, co to vlastně je, z čeho se takový druh cukru skládá a proč byste ho měli zařadit do vaší běžné kuchyňské rutiny.

sušenky na očích

Sladidlo xylitol, neboli březový cukr, je získávaný z kůry březových stromů, někdy jej můžete nalézt na internetu pod názvem dřevný cukr. Přesto jej ale obsahuje spousta dalších přírodních zdrojů, jako je třeba ovoce – konkrétně pak švestky nebo třeba maliny. Možná byste to nečekali, ale nachází se třeba i v kukuřici. Jeho chuť není nijak specifická a řekli bychom, že je spíše neutrální, to znamená, že vaše jídlo sice osladí, ale nebude potom nijak aromatické, to znamená, že ostatní chutě zůstanou nenarušeny.

V dnešní době můžeme zaznamenat mnohočetné zdravotní problémy u populace, zejména ty spojené s nadváhou a chronickými střevními obtížemi. Viníkem je podle většiny nutričních odborníků konzumace ultra-zpracovaných průmyslových potravin. Podle nich je pro naše tělo mnohem přirozenější, konzumovat potraviny na přírodní bázi.

mráček v kornoutu

Xylitol je k dostání ve formě bílého prášku, který byste možná ani nerozeznali od běžného bílého cukru. Stejná je i míra jeho sladkosti, proto není potřeba nijak složitě vypočítávat jeho poměr, když jej budete přidávat do pokrmů. Stačí zkrátka použít stejnou gramáž, jako byste zacházeli s běžným bílým cukrem.

Jeho využití je velmi všestranné, od slazení nápojů jako je káva nebo čaj, skvěle osladí také vaše těsto nebo krém, když pečete koláč, dort nebo třeba bábovku.

Pokud je vaším cílem shodit nějaké to kilo, je právě xylitol ideální jako náhražka cukrů, protože je skutečně nízkokalorický.

V neposlední řadě jej můžete začlenit do vaší zubní hygieny, zejména pak do procesu bělení zubů. Stejně jako například jedlá soda přispívá k bělení a je dobrou prevencí proti zubnímu kazu.

Close