Zelená káva a její účinky


Co to zelená káva je? Jedná se o nepražená zrna kávovníku, která se v posledních letech stala velmi populární, především v rámci zdravé výživy. Nezaujala jen milovníky kávy, ale i ty, kteří se zabývají zdravou výživou a potravinami, které nám dají co nejvíc pozitivních účinků. Jaké jsou tedy účinky zelené kávy? Základem účinků zelené kávy jsou kofein a kyselina chlorogenová, což je silný antioxidant. Antioxidanty jsou pro naše tělo velmi důležité. Dokážou detoxikovat a neutralizovat volné radikály, které útočí na naše tělo, a chrání tak buňky před poškozením. Díky tomu může pravidelná konzumace zelené kávy pomáhat k prevenci před nejrůznějšími chronickými nemocemi, jako je cukrovka nebo srdeční onemocnění.

kávové boby

Zelená káva také dokáže regulovat hladinu cukru v naší krvi. Dle studií dokáže pravidelná konzumace zelené kávy zlepšit citlivost na inzulín a vyrovnat hladinu glukózy v krvi. To je důležité jako prevence metabolických poruch. Co se týče kofeinu, je skvělé, že se vstřebává pomaleji než z obyčejné kávy. To vede k postupnému nárustu energie, ne jako u klasické kávy, kdy hladina energie vyletí nahoru náhle. Proto se doporučuje zelená káva zejména pro sportovce před tréninkem. Může jim pomoci zlepšit výkonnost. Kofein podporuje také termogenezi, což vede k urychlení metabolismu. Zelená káva tedy může pomoci také těm, kteří se snaží zhubnout.

zelená káva

Kromě zdravotních benefitů musíme zmínit, že samotné pití zelené kávy je velmi příjemným zážitkem. Káva má velmi lahodnou chuť, která je jemnější než u klasické kávy, a navíc mírně nasládlá. Není teda nutné ji tolik sladit, nebo ji nemusíte sladit vůbec. Je vhodná také pro přidání do různých smoothies, což vám může posloužit jako snídaně nebo svačina plná energie.

Káva je vhodná téměř pro všechny, ale pozor. Jedinci, kteří jsou citliví na kofein, by se měli zelené kávě raději vyhýbat.

Close